pondělí 7. října 2013

Vývoj pro Android II.


Příprava zařízení

Aby bylo možné překládat a ladit aplikace přímo za pomoci zařízení, musíme na příslušném telefonu nebo tabletu povolit ladění přes USB rozhraní. U zařízení s verzemi operačního systému Android 4.1.x nebo nižšími nalezneme tuto volbu v "Nastavení => {} Pro vývojáře => Ladění USB".



Protože režim ladění USB je určen výhradně vývojářům a při jeho nechtěném povolení si může zvláště nezkušený uživatel snadno zkomplikovat život, je tato možnost počínaje Androidem 4.2 Jelly Bean skrytá. Máte li tedy systém Android ve verzi 4.2 nebo vyšší, musíte nejdříve položku menu "{} Pro vývojáře" odemknout. V aplikaci "Nastavení" vybereme položku "Informace o tabletu => Verze jádra", na kterou je třeba celkem 7x poklepat (po třetím klepnutím se zobrazí odpočítávání, kolik klepnutí zbývá, aby z Vás byl vývojář) a pak již jen stačí ve zpřístupněné nabídce "{} Pro vývojáře" zapnout položku "Ladění USB" a svou volbu potvrdit.


Po dobu ladění je také vhodné potlačit automatické vypínání obrazovky volbou "Nevypínat obrazovku". Pro testování aplikací, které budou komunikovat s GPS modulem je ještě možné povolit takzvané "simulované polohy". Na GooglePlay je ke stažení aplikace "Fake GPS", díky které můžete následně na mapě zvolit polohu, kterou bude následně GPS hlásit jako aktuální.



Tímto je Vaše zařízení připraveno pro použití s Delphi nebo RAD Studiem XE5. Příště se zaměřím na konfiguraci vlastního vývojového prostředí.

Žádné komentáře:

Okomentovat